Amalan Sunat di Bulan Syawal?

Ramadan sudahpun berlalu meninggalkan kita. Kini Syawal datang menerpa kita. Tak dapat digambarkan perasaan gembira beraya bersama-sama keluarga di kampung tercinta, bukan? Sebenarnya bulan Syawal bukanlah suatu bulan yang kita hanya memikirkan raya sahaja. Selain bulan Ramadan yang mulia di sisi Allah, Syawal juga antara bulan yang Rasulullah tidak lepaskan peluang untuk beribadat kepada Allah.

Haaa nak tahu apa sunnah Rasulullah ketika bulan Syawal yang dapat kita sama2 praktikkan? Jom admin kongsikan! 🙂

 

#1 Solat Sunat Aidilfitri

Seperti kebiasaannya, pada pagi raya pastinya umat Islam akan menunaikan

Ummu ‘Athiyah RA mengatakan,

Kami diperintahkan untuk mengajak keluar gadis yang baru baligh, gadis-gadis pingitan, dan orang-orang haid untuk menghadiri solat idul fitri dan idul adha…”(HR Bukhari & Muslim)

#2 Berpuasa Sunat 6 Hari Di Bulan Syawal

Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud,

“Siapa yang berpuasa Ramadlan, kemudian diikuti puasa enam hari bulan Syawal maka itulah puasa satu tahun.” (HR. Ahmad & Muslim)

Terdapat perselisihan pendapat dalam kalangan ulama’ tentang tata cara yang paling baik dalam melaksanakan puasa 6 hari di bulan Syawal:

Pendapat pertama, dianjurkan untuk menjalankan puasa syawal secara berturut-turut, sejak awal bulan. Ini adalah pendapat Imam Syafi’i dan Ibnul Mubarok. Pendapat ini didasari sebuah hadis, namun hadisnya lemah.

Pendapat kedua, Tiada perbezaan dalam keutamaan, antara dilakukan secara berturut-turut dengan dilakukan secara terpisah-pisah. Ini adalah pendapat Imam Waki’ dan Imam Ahmad.

Pendapat ketiga, Tidak boleh menunaikan ibadah puasa sunat setelah idul fitri. Karena itu adalah hari makan dan minum. Namun sebaiknya puasanya dilakukan sekitar tengah bulan. Pendapat daripada Ma’mar, Abdurrazaq, dan diriwayatkan dari Atha’.

 

#3 Melakukan I’tikaf

Dianjurkan bagi orang yang terbiasa melakukan i’tikaf, kemudian karena satu dan lain hal, dia tidak bisa melaksanakan i’tikaf di bulan Ramadan maka dianjurkan untuk melaksanakannya di bulan Syawal.

Dari Aisyah, beliau menceritakan i’tikafnya Rasulullah SAW, kemudian di pagi harinya, baginda melihat ada banyak kemah para istrinya dan bertanya: Apa ini? Setelah diberi tahu, beliau bersabda kepada para istrinya: “Apakah kalian menganggap ini baik?” kemudian beliau tidak i’tikaf di bulan itu, dan beliau i’tikaf pada sepuluh hari di bulan Syawal.” (HR. Al Bukhari & Muslim)

Abu Thayib abadi mengatakan,”I’tikaf baginda di bulan Syawal sebagai ganti (qada) untuk i’tikaf bulan Ramadan yang baginda tinggalkan…”(Aunul Ma’bud-syarah Abu Daud, 7/99)

 

#4 Akad Nikah/Mendirikan rumahtangga

Aisyah R.A pernah mengatakan,

“Rasulullah menikahiku di bulan Syawal, dan beliau tinggal satu rumah (campur) denganku juga di bulan Syawal. Siapakah di antara isteri beliau yang lebih beruntung dari pada aku. Aisyah suka jika wanita dinikahi bulan Syawal.” (HR Ahmad & Muslim)

An Nawawi mengatakan,

“Dalam hadis ini terdapat anjuran untuk menikah dan membangun rumah tangga (campur) di bulan Syawal. Para ulama madzhab kami (syafi’iyah) menegaskan anjuran hal ini.

Diantara hikmah disunatkan bernikah di bulan Syawal adalah untuk menyangkal tanggapan dan kepercayaan masyarakat jahiliyah.
Imam An Nawawi mengatakan, “Tujuan Aisyah menceritakan hal ini adalah dalam rangka membantah anggapan jahiliyah dan keyakinan tahayul orang awam di zamannya. Mereka membenci acara pernikahan di bulan syawal, karena diyakini akan membawa sial. Ini adalah tanggapan yang salah, tidak memilliki landasan, dan termasuk kebiasaan jahiliyah, dimana mereka beranggapan sial dengan bulan syawal.

Banyak lagi Sunnah Rasulullah di bulan Syawal. Mungkin di entri akan datang admin akan kongsikan lagi Sunnah Rasulullah yang yang lain. Semoga bermanfaat buat semua.

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin! 🙂

 

Kredit kepada: Syaamilstore.com

SHARE OR SAVE THIS POST FOR LATER USAGE

One Comment

  1. yap xiao jiang

    Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh sis

Leave a Reply