#HHKongsi: Perlukah kita sertu jika kasut terkena air yang terdapat najis anjing?-KTUJ 55


Segmen ‘Kawan Tanya Ustaz Jawab” di Sinar FM ini dibawakan khas oleh Telekung Siti Khadijah, Lambang Cinta Abadi

Pagi di Sinar– Assalamualaikum Imam..

Imam Muda Asyraf–  Waalaikummussalam warahmatullah

Pagi di Sinar– Ni ada soalan daripada Kaka, Dia kata Assalamualaikum Imam, nak tanya jika kita melalui jalan yang basah dan terdapat najis yang pasti sama ada anjing atau kucing, dan kita terpijak air tersebut, perlu ke kita sertu kasut tersebut?       

Imam Muda Asyraf– Okay macam ni, najis ni dia ada najis yang kita nampak secara jelas. Ada juga najis yang kita tak nampak.maksudnya kita pun tak tau ada ke takda. Jadi dalam persoalan ini, kalau kita yakin benda itu memang najis, nampak clear dan benda itu diyakini maka tak boleh lah. Kita kena bersihkanlah. Seperti mana kalau dia nampak najis anjing, maka dia kena buat sepertimana basuhan dalam mazhab syafie. Tapi kalau dia hanya memberi andaian, hati tak sedap,jadi kita anggap dengan air hujan telah membersihkan laluan itu dan sebagainya, maka jangan anggap benda itu ada najis. Yakin kita ini tidaklah dihapuskan dengan perasaan syak wasangka kita, insyaAllah. Jangan terlalu was-was sangat. Was-was ni sebenarnya syaiton, dia suka tengok kita ulang-ulang, yakin tak yakin…                                                                                  

Pagi di Sinar– Terima kasih Imam.

Imam Muda Asyraf– Sama-sama


Kredit kepada: Sinar

SHARE OR SAVE THIS POST FOR LATER USAGE

Leave a Reply