Khusyuk dalam solat? 4 cara mendapatkannya….

Menunaikan solat fardu 5 waktu merupakan rukun kedua Islam. Solat itu adalah ibu ibadah kita kepada Allah. Solat juga boleh dikatakan ibadah rasmi yang di amanahkan Allah kepada hamba-hambanya. Adakah kita rasa solat kita diterima Allah? Sejauh mana tahap khusyuk kita semasa menunaikan solat? Entri kali ini ingin mengupas sedikit info tentang peri penting nya khusyuk dalam solat yang kita tunaikan seharian.

Khusyuk sering kali dikaitkan dengan solat. Apabila kita berbicara tentang khusyuk, ianya boleh di definisikan sebagai menumpukan sepenuh perhatian, menyerah dan merendahkan diri kepada Allah. Seharusnya sebaik sahaja angkat takbir, kita perlu untuk khusyuk sehinggalah ke salam terakhir solat. Jom admin kongsikan 4 tips untuk mendapatkan khusyuk dalam solat.

 

#1 Bersihkan hati & diri

Sentiasa berwuduk dengan sempurna dan sentiasa tanamkan rasa bahawa solat adalah suatu acara kita ‘berjumpa’ Allah.

#2 Agungkan Allah sebagai Tuhan Yang Esa

Tetapkan niat sebelum solat, bahawa kita solat hanya kerana Allah Tuhan yang Maha menguasai segalanya.

#3 Hayati dan fahami setiap gerakan dan bacaan dalam solat

Jangan ambil remeh tentang setiap pergerakan dan bacaan dalam solat. Khusyuk boleh dicapai apabila kita melakukan tama’ninah dengan tertib dan sempurna. Bagi bacaan dalam solat, cuba fahamkan pengertiannya. Bila kita faham apa yang di baca, baru lah kita lebih khusyuk dalam solat.

#4 Tanamkan rasa takut dan rasa malu kepada Allah

Berasa takut dan malu lah kita sebagai hamba Allah ketika melakukan solat. Dengan berasa kerdil disisiNya, kita akan takut untuk buat salah dalam melakukan solat dan secara automatik, kita akan jadi lebih fokus dan khusyuk dalam solat.

 

Daripada Imam Ibnul Qayyum

Khusyuk iman adalah khusyuknya hati kepada Allah dengan sikap mengagungkan, memulakan sikap tenang, takut dan malu. Hatinya terbuka hanya untuk Allah, dengan keterbukaan yang diliputi kehinaan kerana khawatir, malu bercampur cinta.

Allah berfirman Surah Al-Baqarah ayat 45 dan Surah Ali Imran ayat 199,

‘’Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk’’

‘’Dan sesungguhnya di antara ahli kitab ada orang yang beriman kepada Allah dan kepada apa yang diturunkan kepada kamu dan yang diturunkan kepada mereka sedang mereka berendah hati kepada Allah dan mereka tidak menukarkan ayat-ayat Allah dengan harga yang sedikit. Mereka memperoleh pahala di sisi Tuhannya. Sesungguhnya Allah amat cepat perhitunganNya’’

Yang pastinya, keselesaan juga menyumbang kepada khusyuk nya kita pada ibadah yang dilakukan. Bagi kaum hawa, Telekung Siti Khadijah adalah pilihan terbaik bagi yang inginkan keselesaan dan telekung yang lengkap tuntutan syariah.

Telekung Siti Khadijah bakal membuka dua cawangan butik baru di Aeon Mall Kota Bharu dan Tebrau. Jom hadir beramai-ramai pada 26-28 Januari 2018 bagi memeriahkan lagi Majlis Pembukaan Butik Siti Khadijah di Aeon Mall Kota Bharu dan Tebrau. Pelbagai tawaran dan promosi menarik untuk anda seperti harga promosi sehingga 15%. 100 pembeli pertama berpeluang untuk mendapat free gift istimewa seperti  kalendar, botol air dan pouch bag eksklusif daripada Siti Khadijah, serta baucar pembelian Siti Khadijah.

Layari www.sitikhadijah.com dan Instagram @catalogue.sitikhadijah untuk info lanjut.

Jumpa anda di sana!  

SHARE OR SAVE THIS POST FOR LATER USAGE

Leave a Reply