Selain Ibadah Puasa, Jangan Lupa Untuk Menunaikan Ibadah Zakat Fitrah

Alhamdulillah, sudah hampir seminggu kita berpuasa di bulan Ramadan tahun ini. Bagaimana dengan puasa anda? Saya doakan seluruh umat Islam dapat melakukan ibadah pausa tahun ini dengan sempurna dan jayanya. Sudah pastinya, apabila menjelangnya bulan Ramadan, kita bukan sahaja wajib menunaikan ibadah puasa.

Puasa puasa juga, zakat fitrah jangan dilupakan ya! 🙂

 

Rasulullah bersabda yang bermaksud,

Wajibkan zakat fitrah bagi orang yang berpuasa untuk menghapus kesalahan yang diakibatkan oleh perkataan dan perilaku yang tidak bermanfaat dan merupakan makanan bagi orang-orang miskin. Barangsiapa yang membayar zakat sebelum menunaikan solat, maka zakatnya diterima, dan barangsiapa yang membayarnya setelah menunaikan solat, maka ia termasuk sedekah biasa (Hadis Riwayat Ibnu Abbas) 

Zakat fitrah adalah satu ibadah yang menjadi kewajipan seluruh umat Islam di bulan Ramadan. Dalam erti kata lain, apabila zakat fitrah dilakukan di luar bulan Ramadan, ianya tidaklah sah dipanggil zakat fitrah. Saya pasti ramai yang arif tentang apa itu zakat fitrah, namun ada juga segelintir daripada kita yang masih keliru tentang waktu menunaikan zakat fitrah.

Jadinya bilakah waktu seharusnya kita membayar zakat fitrah ni?

#1 Waktu Harus     : Bermula dari awal bulan Ramadan sehingga akhir bulan Ramadan.

#2 Waktu Wajib     : Selepas terbenam pada akhir bulan Ramadan

#3 Waktu Afdhal    : Selepas solat fardu Subuh pada hari akhir bulan Ramadan

#4 Waktu makruh : Selepas sembahyang sunat Aidilfitri sehingga terbenam matahari

#5 Waktu haram    : Selepas terbenam matahari pada hari raya Aidil Fitri

 

Konklusinya, waktu bila pun anda ingin menunaikan zakat fitrah, pastikan ianya tidak bertembung dengan waktu yang makruh dan haram untuk membayar zakat fitrah ya.  Selamat menunaikan ibadah puasa dan zakat fitrah! 🙂

 

Kredit kepada: Anekamakalah & SAYS

 

 

 

P/S: Sempena bulan Ramadan ini, Telekung Siti Khadijah bakal mengadakan Promosi Gema Lebaran 2018, di MAEPS, Serdang. Ya! Pelbagai produk-produk baru SK akan dipasarkan di Gema Lebaran dan yang paling penting ialah diskaun sehingga 15% . Pastinya berbaloi-baloi. Jadi jangan lepaskan peluang untuk datang ke MAEPS Serdang bagi Promosi Gema Lebaran Siti Khadijah pada 26 dan 27 Mei ini dan temui Team SK di booth bernombor L032 & L033. Bawak saudara-mara dan sahabat handai sekali ya! kami tunggu anda di sana. 🙂

Layari juga Facebook Telekung Siti Khadijah untuk info lanjut.

 

 

 

 

 

SHARE OR SAVE THIS POST FOR LATER USAGE

Leave a Reply