Telekung & Aurat?

Apabila kita berbicara tentang aurat, ianya boleh dikatakan sejauh mana kita dapat menjaga batasan tubuh yang telah ditetapkan Islam. Jika dengan menggunakan kain kita dapat menutup aurat, maka kain lah yang kita wajib gunakan. Jika perlu menggunakan plastik untuk menutup aurat (dengan syarat plastik itu menepati kaedah menutup aurat), maka wajib lah menutup aurat dengan plastik. Itu baru bab aurat sesama manusia.


Bagaimana pula aurat dengan Allah?

  • Wajib menutup aurat semasa solat dan melakukan ibadah Haji/UmrahSituasi 1
Seorang lelaki yang solat secara sendiri di dalam  bilik, sah solatnya walaupun hanya memakai kain pelikat tanpa berbaju dan menampakkan bulu ketiak semasa mengangkat takbir. Solatnya juga sah jika memakai seluar yang menutupi aurat antara pusat dan lutut. Begitu juga jika lelaki itu solat di masjid, sah solatnya yang memakai kain atau seluar bermuda semata2, namun ada isu lain yang perlu dititikberatkan.

 

Situasi 2
Bagi kaum Hawa yang menunikan solat, sekalipun anda memakai telekung putih yang tebal dan mengikut batasan yang ditetapkan syarak, bukan semua tempat anda  boleh bersolat sekalipun tempat itu suci bersih lagi murni. Sebagai contoh, solat di depan lelaki bukan mahram.. sekalipun beliau sudah menutup aurat, namun ianya tetap tidak manis di pandang orang dan akan menimbulkan fitnah.

Maka, masalahnya di sini bukanlah jika dipakai ketika solat kerana wanita memang solat di bilik atau ruang muslimah). Ia cuma menjadi masalah jika telekung yang dipakai jelas menampakkan aurat kita. Oleh itu, jenis kain dan kualiti telekung harus di ambil perhatian oleh Kaum Hawa bagi mengelakkan dari sebarang maksiat (menampakkan aurat/bentuk tubuh). Moga bermanfaat buat semua. Allahua’lam. 🙂

 

Dapatkan koleksi telekung Siti Khadijah di www.sitikhadijah.com


 

SHARE OR SAVE THIS POST FOR LATER USAGE

Leave a Reply